Válasz féle Kovács Zoltán antirasszista díjas machinátornak

Az Élet és irodalom ajvékolós főszerkesztője de jure nem ír hazugságot lapja legutóbbi vezető jegyzetében, hiszen a magyar futballban valóban bőségesen akadnak politikusok a klubok élén. De facto azonban az állami pártfutball felemlítése ebben a formájában rendkívül korlátolt gondolkodásmódra utal, fel is világosítanánk tényekkel, hogy miért nincs igaza, amikor mindezt negatív környezetbe helyezi.

 

Drága Bolgár Kovács úrnak ugyanis azon kívül, hogy nem elvbarátai tartják kezükben a kormány rúdját, a magyar focival az a legfőbb ellenvetése/baja, hogy sok benne a politikus. De kérdjük mi, miért is baj ez? Vajon a hanyatló Nyugaton is üldözik verbálisan a politikusokat, ha klubot, futball klubot irányítanak? Vajon arrafelé is a szakadékba tart a sportág, ha jobb vagy bal oldali politikus dirigál, lobbizik?

 

A ló nemi szervét üldözik az ilyet Nyugaton, dehogy üldözik. Ellenkezőleg, kívánják, mert eredménnyel jár, ami itthon nagyon jobbról és nagyon balról némelyeknek annyira fáj.

 

Nézzünk pár példát pár top klubtól.

 

Sokunk kedvenc csapatával kezdenénk, a Rapid Wiennel, amely csapatot egyébként magunk nagyon is kedveljük, a meccseikre, pláne az új stadionjukba ki-kinézünk. Tudja valaki, ki állt a Rapid élén 12 éven át, egészen 2013-ig? Nem kell keresgélni, megmondjuk: Rudolf Edlinger, az osztrák szociáldemokrata párt tartományi párttitkára, az SPÖ parlamenti tagságának elnöke, bécsi ügyvezető városi tanácsos, majd szövetségi pénzügyminiszter. Hoppá.

 

Menjünk tovább, folytassuk mondjuk a spanyol bajnoksággal. A Real Madrid elnöke a kétezres évek első felében: Florentino Pérez, akiről kevesen tudják, de 1986-ban elindult a választásokon a liberális párt színeiben. Florentino politikusként a közlekedési és a turizmussal kapcsolatos ügyekért felelt. A Barcelonát 7 évig irányította Joan Laporta ügyvéd, aki 1996-ban csatlakozott a Függetlenség Pártjához (baloldali), később megalakította a Democrácia Catalana pártot, ami Katalónia függetlenségének elnyerését tűzte ki célul. A 2010-es választáson a párt arca volz, 7-ből a 6. legnagyobb párt lettek a katalán parlamentben. A politizálással akkor hagyott fel, amikor már a Barcát sem dirigálta… Vagy nézzük meg az Atlético Madridot? Jesús Gil évtizedeken át uralta a klubot, eközben 11 éven keresztül volt Marbella polgármestere, plusz a Grupo Independiente Liberal szélső jobboldali pártjának alapítója és vezére.

 

Váltsunk országot, érdekességképpen egy angol-arab példa, hiszen akadnak okostojások, akik gazdag arab befektetőt vizionálnak a Népligetbe (ha-ha-ha)… A Manchester Cityt 2008 óta irányítja Mansour bin Zayed Al Nahyan, aki bezony politikus, hiszen az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöki ügyek első minisztere, a miniszteri tanács kinevezett elnöke. Is. Soroljuk tovább, mert jól esik: továbbá az Abu Dhabi oktatási intézet elnökhelyettese és az igazságügyi minisztérium elnöke. A Norwich tavaly megválasztott elnöke Ed Balls munkáspárti politikus, parlamenti képviselő. A Kincstár vezető gazdasági tanácsadója és Gordon Brown kormánya idején a gyermekek, iskolák és családok államtitkára. Hoppá 2.0

Egy rövid példa német földről, a sokat idézett Borussia Dortmundtól, ahol elnök lehetett bizonyos Reinhard Rauball szociáldemokrata politikus, North Rhine-Westphalia igazságügyi minisztere (oké, 1 hét után le kellett mondania, de ettől még politikusnak tekinthető…)

 

A végére pár olasz példa, csak hogy körbeérjünk a kontinensen. A Milant ugyebár az olasz miniszterelnök, pártelnök Silvio Berlusconi irányította, ez ziccer, úriember ilyet meg sem említ. A Juventust 19 évig irányította bizonyos Giampiero Boniperti, a Forza Italia európa parlamenti képviselője akit a Juven elnöki székében Vittorio Caissotti di Chiusano ( követett, meglepetés nincs, ő is politikus volt. A Fiorentina élén állt a kilencvenes években Vittorio Cecchi Gori, az Olasz Liberális Párt városi tanácsosa. Utódja, Leonardo Domenici később EP-képviselő lett, előtteFirenze polgármestere volt. A Genoa elnöke a kilencvenes évek végén Massimo Mauro baloldali politikus, tanácsnoka, majd a demokrata párt tagja. Az AS Roma irányítója, Dino Viola a szenátus tagja is volt a kereszténydemokrata párt színeiben.
Szóval, drága Bolgár Kovács úr, hát ezt így hogyan?

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.